marXact en SketchUp

Gebruik je het programma Sketchup? Wil je graag bestanden uit Sketchup uitzetten met de UNI-GR1? In dit artikel geven we advies om jouw Sketchup tekening zo goed mogelijk voor te bereiden, en deze probleemloos te importeren in UNI-Connect of de UNI-Cloud. Daarnaast worden er een aantal stappen beschreven om de meetdata op een juiste wijze te verwerken in SketchUp.

Welke bestandsformaten kan ik importeren?

De bestandsformaten CSV en DXF kan je importeren in UNI-Connect. UNI-Cloud ondersteunt dezelfde bestandsformaten, en ondersteunt daarnaast ook DWG.

Tips en adviezen voor het voorbereiden en importeren van Sketchup bestanden:

  • Maak het bestand zo klein mogelijk. Denk ook aan niet-gebruikte lagen en extra tabbladen in de tekening. Probeer zoveel mogelijk elementen en objecten uit de tekening te verwijderen, die niet uitgezet moeten worden.
  • Leg de tekening op coördinaat. Zorg dat de tekening onderlegd wordt door het juiste coördinatenstelsel. In Nederland is dat het Rijksdriehoeksstelsel (RD). Bestanden en tekeningen die niet onderlegd zijn door een coördinatenstelsel, kunnen niet geïmporteerd worden.
  • Verwijder zo veel mogelijk elementen uit de tekening die niet of slecht ondersteunt worden door UNI-Connect. Vermijd bogen en andere elementen zo veel mogelijk.
  • Een 2D tekening moet geëxporteerd worden als 2D tekening. 

Vragen of advies nodig naar aanleiding van bovenstaande tips? Neem dan contact met de marXact support afdeling, zij kunnen je hierbij helpen

De meetdata verwerken in Sketchup: op coördinaten tekenen 

We gaan er hier van uit dat je naar een locatie bent geweest waar iets gerealiseerd moet worden en bijvoorbeeld de erfgrenzen al hebt ingemeten. Download de betreffende DXF in de UNI-Cloud voor je hiermee begint.

Stap 1: Maak een nieuwe tekening aan in meters.

Stap 2: Start de import van de ingemeten DXF bestand via File > Import.

Stap 3: Selecteer het bestand wat je hebt gedownload in de UNI-Cloud en klik op 'options'.

Stap 4: Je krijgt scherm te zien. Zorg ervoor dat Preserve drawing origin aan staat en geef aan dat de tekening die je importeert in meters is (alle DXFs uit de UNI-GR1 zijn in meters)

Stap 5: Klik nu pas op import.

Stap 6: Je krijgt wat informatie te zien over hoe het importeren van de DXF is gegaan, dat kan je sluiten.

Stap 7: Als het goed is gegaan (en de tekening die je had aangemaakt heeft niet het standaard poppetje in de hoek staan) krijg je meteen de punten te zien die je hebt ingemeten.

Stap 8: Wat misschien op valt is dat je de rode blauwe en groene lijnen van de oorsprong niet meer ziet. Die is er nog wel, maar die ligt door preserve origin aan te klikken nu heel ver weg.

Stap 9: Teken je ontwerp in. In dit geval is dat een oprit/erf.

Stap 10: Wanneer je ontwerp klaar is kan je via File > Export > 2D Graphic de export starten

In dit scherm zijn de standaard instellingen OK. Echter heb je hier ook opties om het type/versie van de DXF te veranderen.

Stap 11: Klik op export.

Stap 12: De DXF die hier uit komt is 1:1 geschikt om te importeren via UNI-Connect of de UNI-Cloud.

Vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem contact op met support@marxact.com of bel naar +31 (0) 70 700 7917

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.